Un altre poema que figura en l’esmentat ramell de l’escriptora de Monistrol de Calders, i en què capim la sexualitat matriarcal, és “A la Noemí i en Jordi” (p. 118), encarregat per un padrí de noces, en què, com ara, l’autora trau l’amor i la sinceritat:
“Festival amb gran gatzara
ple de goig i amor sincer,
unireu les vostres vides
emprenent un nou sender”.
Més avant, la núvia serà qui, per dir-ho així, salvarà l’home (tret molt comú en la nostra cultura), perquè ell rebrà l’aprovació final i femenina:
“Es rasca la samarreta
per fer moure els seus ditets,
la panxeta vol que toquis
entremig dels petonets”.
Això, en un ambient favorable per a ella:
“Tu en canvi, ets ordenada
neta, pulcra i transparent,
fas la feina que t’agrada”.
Altrament, Rosa Rovira Sancho plasma l’esperit creatiu dels dos:
“Us uneix l’afany de gresca
viatjar i exploració,
anant per terra, mar i aire”.
En la composició que exposa tot seguit, “Per molts anys, Santi” (p. 119), amb motiu dels cinquanta anys, en el mateix llibre, indica detalls que solem captar en nexe amb la terra: la faena i la poesia. Així, diu que
“Bona feina i responsable
(…) t’agrada la poesia”
i reflecteix trets que evoquen la sexualitat matriarcalista:
“amb la Nuri has fet la feina,
ja teniu dos angelets“,
en lloc de fer com aquell home de què ens parlaren durant aquesta recerca: ell s’havia casat amb una rica i, per això, aquest novençà ja es considerava ric i deia que no calia treballar. Però, com que la dona li respongué que, dins de la parella, la persona forta econòmicament era ella, li afegí que es llevàs i que anassen tots dos a la faena.
Això encaixa amb uns versos que escriu en acabant:
“Bonament volem gaudir-ne
festejar-ho per molts anys,
que no trenqui l’harmonia
dels amics i dels companys”.
En els versos en l’obra “Ramell de poemes (Pètals de poble)”, en què copsem el matriarcalisme, la citada sexualitat i, a més, el sentiment de pertinença a la terra, són “Per tu Maria i en Jordi” (p. 120), d’un encàrrec d’un padrí de noces, en dir que,
“Dels racons de Catalunya
que bonic que és l’Empordà!
i a Figueres terra nostra
vas trobar-hi el meu germà.
Ara vas i te l’emportes
feu el niu a Taradell
i l’ompliu de goig i joia
d’amoretes un pomell”.
Cal dir que, els del poema immediat, “A la Mireia” (p. 121), en el mateix llibre i de la mateixa corda, tenen punts importants en comú. Per exemple, quan posa que la dona (amb estudis d’Història) és qui se’n va de Lleida a Terrassa, encara que ha passat per la ciutat de Barcelona:
“Barri gòtic, Ciutat vella
descobrint llocs amagats,
passejant, revisant pedres
dels nostres avantpassats”.
Per consegüent, tot i el canvi de població, continua aquest sentiment i, de pas, l’interés per lo relacionat amb la terra i, deu anys després, vivint en Terrassa i “amb un ram d’un bell jardí”, punt simbòlic prou associat a la trobada entre un jove i una fadrina abans de casar-se.
Agraesc la col·laboració dels qui participen en l’estudi sobre el matriarcalisme i el fan més fàcil, als molt oberts i de bon cor i als qui em fan costat dia rere dia.
assemblea-pagesa-6f (1)