El meu avi matern (1906-1992) deia que “Normalment, la dona va a l’home, però es fa lo que la dona vol”, com molt bé ho veiem reflectit en el poema i en el goig que exposarem tot seguit.
El 6 de desembre del 2020, Jose V. Sanchis Pastor, en un missatge, m’envià “Un vers de Quatretonda”, amb toc clarament eròtic i matriarcal, que diu així:
“Al Pla de Pastor [1]
no es cull cap raïm
que dolç no estiga,
ni es gita cap de dona,
sense que li toquen la figa”.
Per tant, cal tocar la figa… per a que es gite ella i no, per exemple, ser ella qui toque… el piu, per a que, com a dona, es gite. Un detall més de línia matriarcal.
El 15 de desembre del 2020, Vicent Pla, un amic de Benigànim (la Vall d’Albaida) m’envià un correu electrònic amb uns quants escrits i, u d’ells n’era un goig de 1953, titulat “Lletania de la muller”. Diu així:
“LLETANIA DE LA MULLER
Terra del meu camí de l’esperança.
Alba sobre el meu temps d’il·lusió.
Lluna rere el meu sol en delectança.
Eva del meu Adam cara al perdó.
Salva’m, dona muller,
plena del meu voler!
Rosada de les meues flors novelles.
Besada dels meus dies amb les nits.
Corol·la on van les meues cinc abelles.
Bresca per a la mel dels meus sentits.
Salva’m, dona muller,
plena del meu voler!
Pa de la meua fam de massa coses.
Al·leluia del fang del meu treball.
Rose tocant de maig les meues coses.
Rosari del meu plor sobre la vall.
Salva’m, dona muller,
plena del meu voler!
Almoina del meu ofici de pobresa.
Mà oberta del meu clam vora els perills.
Cos de la meua sang. Set i promesa.
Got dels meus llavis. Mare dels meus fills.
Dona, salva el vol meu,
muller: ala de Déu!”.
En la cultura basca (com també en la vinculada a la llengua catalana), no és la dona qui espera un home que la salve, sinó, al revés, com podem llegir en el llibre “El matriarcalismo vasco”, elaborat per Andrés Ortiz-Osés i per Franz-Karl Mayr i editat per la Universidad de Deusto (País Basc).
Nota: [1] En paraules de Jose V. Sanchis Pastor, “Pla de Pastor: partida del terme de Quatretonda, camí de Dorresment”, una població valenciana de la comarca de la Vall d’Albaida.
En el llibre “Rondallari de Pineda”, a cura de Josefina Roma, es reflecteix el matriarcalisme que hi havia en el primer quart del segle XX, en Pineda del Mar i que també estem veient en cançons, contarelles, versos, escrits, etc. recopilats, per mitjà de persones de tot l’àmbit lingüístic i d’arrels valencianoparlants, com a mínim, des de fa dues generacions o més.
Agraesc la col·laboració de Jose V. Sanchis Pastor i de Vicent Pla.