Bon dia,
Les vostres àvies (o padrines) o bé les vostres mares, si havien nascut abans de 1920, ¿vos comentaven que les dones més velles de la família recordaven en les festes els veïns i amics que havien mort?
Ens han escrit que, per exemple, ho feien per Sant Martí i ho he conegut en relació amb la festa de Sant Antoni.
Gràcies.
Podeu trobar més informació en la web Malandia (https://malandia.cat). A mesura que ens reporten, ho afegiré en una entrada nova en la web amb un títol en línia amb la qüestió.
El meu compte en Twitter és “Lluís Barberà i Guillem”.
Avant les atxes.
Una forta abraçada i bon cap de setmana.
****
El dia 4 d’octubre del 2024, ens enviaren aquests missatges:
“Bon dia, Lluís,
Jo no recordo cap dia en concret. El que sí recordo que la iaia deia ‘Tal dia com avui…'”, (Montserrat Cortadella), a qui responguí “Recorde que les dones solien celebrar un rés (també hi participaven hòmens) en memòria de difunts i també, durant els dies de la festa de Sant Antoni, hi havia qui treia a la memòria persones que havien participat en la festa o que, fins i tot, l’havien promoguda o que vivien pel barri”. Llavors, ens adduí “Això no recordo res. El que sí és que la mama i la iaia solien passar el rosari i, aleshores, demanaven pels difunts.
Els homes de casa no eren religiosos, però sí creients”.
Igualment, en correus electrònics, posaren, “A mi, no m’ho van comentar mai, les dones velles. Les pròpies, perquè les àvies i els avis van morir molt aviat. I les amistats o veïnes, mai no me’n van parlar” (Ricard Jové Hortoneda), “Sí. A cada festa, es resava pels difunts, sobretot, si eren joves o de poc temps ençà” (Miquel Vila Barceló).
Més avant, Isabel Inés Aranda, argentina descendent de valencians, ens escrigué (ací, traduït) “No es van viure aquestes situacions a casa”.
Finalment, el mateix dia, ma mare, respecte a Aldaia (població de l’Horta de València), em digué que “Ací, quan es feia la Novena de Sant Antoni, també es feia per difunts del barri” i, a més, en nexe amb el record i amb la festivitat de Sant Martí, ens comentà sobre la matança del porc: “En ma casa, es matava el porc (ho feia un home o bé el carnisser). Unes coses se salaven i algunes coses (com ara, el pernil) es guardaven per a Pasqua. Botifarres, llonganisses, la cansalada… Altres les ficaven en gerres. I, amb això, tenien adob per a tot l’hivern”.
Agraesc la generositat de les persones esmentades en aquesta entrada.
Avant les atxes.
Una forta abraçada i bon cap de setmana.