Els Sants de la Pedra i el porrat en l’Alqueria de la Comtessa (la Safor)

Bon dia,

Tot seguit, un report enviat per Jesús Banyuls Garcia, hui, 18 de febrer del 2024, relatiu als Sants de la Pedra en l’Alqueria de la Comtessa (població valenciana de la comarca de la Safor), els dies 6, 7 i 8 de setembre.

Igualment, té a veure amb el matriarcalisme. El text diu així:

“L’origen d’este porrat data del segle XVII, amb la devoció  i les pregàries dels alquerians als sants Abdó i Senent, els Sants de la Pedra.

Es tracta d’un ritual bastant antic de protecció relacionat amb l’economia camperola per protegir-se de les inclemències meteorològiques, a fi de salvaguardar les collites de pedregades i que es fera malbé la collita.

A l’Alqueria de la Comtessa, el Porrat el celebrem el segon cap de setmana, amb la realització d’un taller i una cercavila de fanalets per als més menuts, un trofeu esportiu de futbol , una partida de pilota, entrada de Moros i Cristians, un sopar la carrer dels Màrtirs amenitzat per una orquestra, exposició de cotxes i motos antigues i, per finalitzar, romeria a l’antiga ermita”.

Agraesc la seua generositat.

Avant les atxes.

Una forta abraçada.

Print Friendly, PDF & Email