La festivitat de Sant Francesc de Paula, en Alaquàs, i la sopada

 

Hui, en Alaquàs (una població de la comarca de l’Horta de València), celebrem la festivitat de Sant Francesc de Paula, que era de l’orde dels mínims. 

I, com a anècdota, vos diré que, un dia, parlant amb Pere Riutort (farà més de quinze anys llargs), em digué que els frares d’aquesta orde foren els introductors de “la sopada”, un plat molt dolç i fet amb ametla, canella i altres components…, però molt típic d’una població valenciana veïna, en què jo nasquí (que és on viuen els meus pares) i no, en canvi, d’Alaquàs: Aldaia.

Així que ja sabeu: si voleu llepar-vos els dits amb “la sopada”, passeu-vos per Aldaia, per exemple, el 6 d’agost, que és el dia de la festa major.

https://www.valenciabonita.es/2018/01/08/sopa-daldaia

Una forta abraçada.

 

Notes: Adduirem un escrit molt interessant respecte a les arrels, els vincles i el futur, això és, les ales: http://sistemica-santesteve.blogspot.com/2015/02/les-arrels-els-vincles-i-les-ales.html?m=1.

A banda, afegirem que, com ens comentà Quico (un alaquasser dedicat al camp i nebot del meu oncle José, qui també hi estigué vinculat durant més de seixanta anys) el 1r de maig del 2022 en un missatge, “Ací [, a Alaquàs], també se solia fer per a les bodes, comunions, etc…. però fa més de setanta anys. De fet, jo encara en faig de tant en tant”. I, l’endemà, ma mare, durant una conversa, em digué que, a nivell popular, “Quan feien una boda, una comunió, etc., feien sopades en casa, per a donar, per exemple, a alguna persona que convidaven però que no podia anar.

La meua àvia Amparo [, la materna,] que era d’Aldaia, la feia”.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.