“Ai, xúmbala”, música de Pasqua, de crítica irònica i molt oberta

 

 

El 14 d’abril del 2022, en Facebook, escriguérem que, “En el País Valencià, tenen molta tradició les festes de Pasqua, a diferència de les de la Setmana Santa” i que, en el grup “Rescatem paraules de l’oblit”, Pili Cuenca Ortega ens plasmà unes quantes versions de la cançó “Ai, xúmbala”, molt típica en temps de Pasqua. La primera diu així:

“Ai, xúmbala, de cataxúmbala,

ai, xúmbala , de polissó,

ai, xúmbala, les xiques guapes;

i, les lletges, al racó[1].

 

  1. En Canals, hi ha un xic

que li diuen Campaneta,

porta pantalons de xurro

i un forat en la bragueta.

 

Ai, xúmbala…

  1. Esta nit fa bona nit

i demà farà bon sol.

La cria(d)a de cal notari

s’ha cagat en el llençol.

 

Ai, xúmbala…”.

 

Amb aquest enllaç, podem escoltar la cançó, molt més llarga i cantada per Paco Muñoz, un cantant i cantautor valencià que, durant molts anys, s’ha dedicat a la música infantil i a la tradicional en valencià: https://www.youtube.com/watch?v=Zxlre6kS6fk.Entre els minuts 1:25 i 1:32, es pot escoltar la primera estrofa posterior a la tornada.

Com em comentà, ma mare el 7 de març del 2022, respecte a la música de la generació de sa mare, fent al·lusió a la tia Patrocinio, d’Aldaia (l’Horta de València), qui sempre la convidava a les festes d’aquesta població de l’Horta de València, “cantaven, ballaven i feien acudits. Era fer cançonetes que feien riure a la gent i que cantaren, o de crítica o de burla. (…) Eren una crítica irònica”. 

Agraesc la col·laboració de les persones que em fan més fàcil l’estudi sobre el matriarcalisme i a les que em fan costat dia rere dia.

Que passeu un bon dia de Sant Vicent Ferrer, patró del País Valencià, darrer dia de Pasqua en terres valencianes.

 

 

Nota: [1] Aquests quatre versos són la tornada.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari