Velles que ajudaven en el part

Bon dia,

Les vostres àvies (o padrines) o bé les vostres mares, si havien nascut abans de 1920, ¿vos parlaren sobre velles que ajudaven en el part?

Gràcies.

Podeu trobar més informació en la web. A mesura que ens reporten, ho afegiré en una entrada nova en la web amb un títol en línia amb la qüestió.

El meu compte en Twitter és “Lluís Barberà i Guillem”.

Avant les atxes.

Una forta abraçada,

Lluís Barberà i Guillem

 

****

Quant a missatges, el 1r de febrer del 2025 ens posaren “Bon dia, Lluís,

Sí. Ho recordo vagament, però sé que hi havia una dona que era llevadora, qui anava a les cases i que, de vegades, les mateixes dones de la família ajudaven la mare” (Antonia Verdejo), a qui comentàrem “La qüestió ve perquè hi ha vegades que, dones velles i, al mateix temps, fadrines, ajuden en el part”“Aquest era un tema tabú. Mai no en vaig sentir parlar” (Xec Riudavets Cavaller), “No , però ja ho veies”, (Àngels Sañas Corcoy), “La mama (nascuda el 1923) va parir a la clínica.

La iaia també venien bessones, però recordo que deia que una llevadora havia de fer-ho molt bé; si no, les conseqüències podien ser nefastes. No li agradava que no hi hagués un metge” (Montserrat Cortadella), ” Les meves àvies, sí. La mare, no: llavors, ja hi havia comare” (Montserrat Carulla Paüls) el “No sé (o no recordo) si m’havien contat com era més enrere en el temps” (Rosó Garcia Clotet), a qui afegírem “La qüestió té a veure amb el fet que, en la tesi sobre la maternitat, posa que hi havia ancianes que eren fadrines i que ajudaven en el part. Podem supondre que per aprofitar la saviesa”. A continuació, Rosó Garcia Clotet ens adduí “N’estic segura que així era. Em sembla lògic”.

Agraesc la generositat de les persones esmentades. 

Una forta abraçada.

 

Deixa un comentari