Presents que feien al nounat amb motiu del naixement

Bon dia,

Vos adjunte ací la qüestió del dia, hui, 28 de setembre del 2024:

“Les vostres àvies (o padrines) o mares, si havien nascut abans de 1920, ¿quins presents feien al nounat amb motiu del naixement? Gràcies”. 

El meu correu electrònic és flotant.43@gmail.com

Una forta abraçada.

****

El 28 de juliol del 2024, Rosa Rovira, en el grup “La cultura valenciana és matriarcal”, ens comentà que “Normalment, a pagès, oferien, a les cases on hi havia el nadó, menjar, ous o collita de la terra per alimentar a la mare”.

En la web “enciclopèdia.cat”, trobàrem l’entrada “Cent anys de vida quotidiana” (https://www.enciclopedia.cat/tradicionari/cent-anys-de-vida-quotidiana) poguérem llegir que “J. Roma a Dolça Catalunya (1982) diu que, al llarg dels darrers segles, la criança en la societat tradicional catalana no ha estat mai un afer exclusiu de la mare, sinó que veïnes i parents hi han intervingut de manera activa”.

Igualment, ma mare, en nexe amb aquesta criança, m’ha dit “Perquè eren com si fóra una família. Ací, [per València,] era roba: un jersenet i uns peüquets, jersenet i pantalonet, o uns vestidets (si era una xiqueta)… O un brusonet i un pantalonet que feren conjunt… Més que menjar.

O robeta, per a la higiene de la criatura. Un faldonet…

Una altra cosa: hi havia ‘maternals’ (vestits per a embarassades), que els dúiem, almenys, dues cunyades i alguna germana.

Alguna veïna, amb més confiança:

— ¡Mira, que t’he fet un flamet, una coqueta! ¡Que t’espaviles!'”.

A banda, Rosa Garcia Clotet ens afegí que “Abans dels meus fills, no ho sé; però, fa cinquanta anys, les persones grans em van donar: colònies, jerseiets, pantalonets (per la primera muda), diners, samarretes (per nadó)…”.

Agraesc la generositat a les persones que ens han respost al tema del dia.

Una frase: “Fer conjunt” (la roba).

Una forta abraçada.

Deixa un comentari