Trets matriarcalistes vinculats amb la tradició cultural catalanoparlant

Bon dia, 

Tot seguit, expose un text plasmat anit, amb lleugers retocs del 30 de desembre del 2023 i de l’endemà. 

****

Hui, després de sopar, he llegit part de l’estudi sobre els Sants de la Pedra, Abdó i Senent, molt coneguts com Sant Nin i Sant Non, protectors de molts llauradors i de molts pagesos en tot l’àmbit lingüístic catalanoparlant. 

En eixes línies, posava que el 1r de març del 2018 trobí que podrien representar les dues parts de la dona i que el 1r d’abril del 2018 havia deduït que no sols la llengua catalana és matriarcalista, sinó que ambdós sants reflectien que la cultura tradicional també ho és:https://malandia.cat/2020/01/el-sorgiment (figura al capdavall de l’entrada).

Doncs bé, mentres escric aquestes línies (durant la nit del 29 de desembre del 2023), he trobat que la maternitat (i el fet que, en moltes rondalles, en moltes narracions i, àdhuc, en moltes contarelles) apareguen 1) la figura de la mare i la de la filla (o la del fill), 2) la de la dona i la de l’home (el marit) i 3) la de l’àvia (o la de la velleta) i la de l’adolescent (o, per exemple, la del fill del rei),…

indiquen que, en la tradició vinculada amb la llengua i amb la cultura tradicional dels catalanoparlants, es considera molt important 1) tocar els peus en terra, 2) el cor net, la sensibilitat i l’actitud receptiva (recordem les ganes d’aprendre i de descobrir dels nens), 3) dir les coses pel seu nom (solen fer-ho els xiquets), 4) l’esperit comunitari i 5) la germanor.

Finalment, jo acull de bon gust aquests quatre punts trobats. I moltes persones que coneixes, també: ho plasmen per escrit (o bé t’ho comenten de paraula) en relació amb els pares o amb avantpassats catalanoparlants nascuts abans de 1920, per mitjà de vivències i de records que perduren. 

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari