Bon dia,
Les vostres àvies (o padrines) o bé les vostres mares, si havien nascut abans de 1920, ¿vos comentaven sobre el paternalisme?
Gràcies.
Podeu trobar més informació en la web. A mesura que ens reporten, ho afegiré en una entrada nova en la web amb un títol en línia amb la qüestió.
El meu compte en Twitter és “Lluís Barberà i Guillem”.
Avant les atxes.
Una forta abraçada,
Lluís Barberà i Guillem
****
En missatges, el 9 de novembre del 2024 ens escrigueren “No varen comentar-ne mai res” (María Carmen Badia Prats), a qui responguérem “És més una actitud, encara que, per exemple, Rigoberta Menchú la trau en un llibre que escrigué una etnològa, Elisabeth Burgos”, quan indica que la mare digué a la filla:
“Filla: cal organitzar-se. No és que siga una exigència perquè jo sóc tan mare, sinó que és una obligació teua posar en pràctica el que saps”, “Ja s’acabaren els moments de paternalisme, de ‘Pobra filla: no sap res'” (p. 253 de l’obra “Me llamo Rigoberta Menchú y así me nació la conciencia”). Igualment, “Eren pagesos senzills i humils. Mai em varen comentar res (ni avis, ni pares). Sobre la guerra, tampoc” (Sebastià Sardiné).
En el meu mur, el mateix dia, Montserrat Cortadella escrigué “Bon dia, Lluís,
A casa, era evident que les dones manaven, però la figura del pare la remarcaven; crec que era perquè, com s’havia viscut, [ell era] qui portava els diners.
Una abraçada.
Avant sempre”.
Adduirem que el paternalisme va unit al moviment de la Il·lustració, encara que no es diga en els grans mitjans de comunicació social, ni en les escoles, ni en la instrucció pública secundària, ni en les universitats. O a penes. Ni, òbviament, en molts col·lectius que es posen l’etiqueta d’esquerres o de progressistes i que aproven l’anihilació de qualsevol Poble que no vaja en la línia de l’Estat nació (en el nostre cas, de la cultura tradicional castellana i de la francesa).
Cal afegir que, en l’educació matriarcal, també hi ha el refrany “Déu diu ‘Ajuda’t i t’ajudaré'”, present en algunes obres literàries i reflectit en comentaris sobre dones catalanoparlants nascudes abans de 1920.
Per correu electrònic, el 9 de novembre del 2024 ens posaren “Hola, bona tarda,
Agraesc per la generositat de les persones esmentades.
Una forta abraçada.