Estic interessat per lo matriarcal, per la realitat i toque els peus en terra

El meu desig és que la veritat, i sols la veritat, algunes vegades una veritat molt desagradable, vaja sempre pel davant”.
Pere Riutort (p. 4 de l’explanació, en la versió
original del 2018).
****
“Amar i protegir totes les persones i el poble, fer regnar la justícia i vetlar perquè els grans no oprimesquen els menuts”.
Jaume I, en el testament, de 1276.
Aquest tret està present en moltes rondalles tradicionals en llengua catalana en què apareix la figura del rei, de la reina, del príncep o bé de la princesa, com a cap d’estat.
****
Estic totalment a favor que els catalans, com qualsevol persona, puguen autogovernar-se i del dret a l’autodeterminació de les persones, dels catalans i de tots els Pobles del món.
****
La cultura catalana, la valenciana i la balear (com, per exemple, la cultura colla, d’Amèrica del Sud, la gallega, l’asturiana, la basca i l’occitana) són matriarcals. A més, toquen els peus en terra, són prou festives i promouen la maternitat.
Les cultures matriarcals no abracen el totalitarisme, ni les tiranies, ni les dictadures, ni les hegemonies, ni l’imperialisme, ni el colonialisme, ni el postcolonialisme, ni el despotisme, ni les democràcies formals (lluny de polítiques com la que es reflecteix en aquest enllaç, representatiu de lo que és la visió patriarcal de la vida en la cultura castellana https://www.lainformacion.com/…/coronavirus…/6553414, la qual és patriarcal).
****
“Matriarcat: “Forma d’organització social que dóna la màxima importància social i política a la mare”.
Aquesta definició figura en el “Nou Diccionari de la Llengua Catalana”, de Joan Baptista Xuriguera, publicat per Editorial Claret en 1993.